Plak, dişlerde biriken yapışkan bir maddedir. Fırçalama ve diş ipi ile temizlenmediği takdirde sertleşir. Bu sertleşmiş plak, tartar veya diş taşı olarak bilinir. Tartarın ağız sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olabilir, bu nedenle birikmesine izin verilmemelidir. Ancak tartarı evde gidermek iyi bir fikir değildir.
Tartar Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?
Dişlerde ve diş eti çizgisinde tartar birikmesine izin verildiğinde, ciddi ağız sağlığı problemleri gelişebilir. Tartar, plakların yapışması için daha yapışkan ve pürüzlü bir yüzey sağlar. Plak da diş eti hastalığı ve çürük gibi rahatsızlıklara yol açabileceği için oldukça önemli bir konudur.
Tartar ayrıca kozmetik problemler yaratabilir. Gözenekli yapısı nedeniyle lekeleri kolayca emebilir. Çay veya kahve gibi yüksek pigmentli içecekler tükettiğinizde dişinizdeki bu tartar tabakası kararabilir.
Tartarı (Diş Taşını) Evde Gidermenin Yolları
Plak tartar haline gelip sertleştiğinde, artık bir diş fırçası ile giderilemez. Tartar sorunu olan kişiler, dişçi aletleri seti gibi kendi başlarına kullanabilecekleri tartar uzaklaştırma ürünlerini cazip bulabilir. Bazen çilek, sirke veya susam gibi “doğal” ilaçlar önerilmektedir. Bu malzeme ve ürünler kolay ulaşılır olsalar da, bunları kullanmak iyi bir fikir değildir. Bunun sebebi, tartarı güvenle gidermek için uzmanlık gerekmesidir. American Dental Association, diş hijyenistlerinin üniversiteye gitmeleri ve en az 2 yıllık bir öğrenim görmeleri gerektiğini ve de diş hijyenine yönelik birçok bölümün lisans ve master bölümlerinin olduğunu belirtmektedir. Eğitim bir yana, keskin veya uygunsuz aletler ile kendi kendini tedavi etmeye çalışan bir kişi dişlerine veya diş etlerine kolayca zarar verebilir.
Tartar, diş hekiminizin muayenehanesinde güvenle giderilebilir. Diş hijyenisti veya diş hekimi, bunu dişlerinizden ve diş eti çizgisinden ve çizginin altından uzaklaştırmak için manuel taş temizleme araçları veya ultrasonik bir cihaz kullanacaktır. Maliyet önemli ise, uygun maliyetli diş tedavisi için diş hekimliği okulları gibi birçok seçenek vardır. Diş hekimliği okullarında, denetlenen öğrenciler klinik deneyim kazanmak için düşük maliyetli bakım hizmeti sunar.
Tartar Oluşumunu Önlemenin Yolları
Evde tartarı güvenle gideremeseniz de, oluşumunu önlemek için adımlar atabilirsiniz. İyi bir ağız hijyeni rutini sayesinde plak sertleşme şansı olmadan giderilebilir. Dişlerinizi günde iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalayın. Diş fırçanız tüm diş ve diş eti yüzeylerinize erişemediğinden, günde bir kez diş ipi kullanmayı da unutmayın. Geleneksel diş ipi kullanmakta sorun yaşıyorsanız, diş arası fırçaları gibi alternatif aletler hakkında diş hijyeni uzmanınızla konuşun.
Mükemmel fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarınız olsa bile, kontroller için diş hekiminizi düzenli olarak görmeniz gerekir. Bu randevularda, diş fırçanız ve diş ipinizle kaçırdığınız plaklar giderilebilir.
Tartar ciddi ağız sağlığı rahatsızlıklarına neden olabilir ve bunu evde gidermenin güvenli bir yolu yoktur. Tartarınızın diş hijyeni uzmanınız tarafından güvenli bir şekilde temizlenmesini sağlamak için düzenli olarak diş hekiminize danışın.